top of page

Opleiding bedwantsen detectiehonden

Als eerste bedrijf in België bieden wij een opleiding aan voor detectiehonden die ingezet kunnen worden in de pest control management. Met name bedwantsen zijn een diersoort die met uitstek door honden opgespoord kunnen worden. Bedwantsen zijn ongedierte waar hotels maar ook af en toe particulieren mee te kampen krijgen. Ze komen mee met de koffers van reizigers en ze verschuilen zich in donkere kiertjes en spleetjes in of rond het bed. ’s Nachts komen ze bloedzuigen, wat zorgt voor jeukende rode uitslag. Bedwantsen zijn met het oog waarneembaar. Maar het feit dat ze zich verscholen houden op moeilijk zichtbare plaatsen, zorgt ervoor dat het vaak een moeilijke, zelfs onmogelijke taak is om de aanwezigheid van bedwantsen te kunnen detecteren. Honden zijn hier met hun uitstekende neus vaak 100den keren beter toe in staat dan mensen. 

 

Omdat de vraag naar bestrijding van bedwantsen met een hond blijft groeien, bieden wij nu een exclusieve opleiding aan. Tijdens de opleiding krijgt u de mogelijkheid om uw hond te trainen aangevuld met een theoretische achtergrond mbt bedwantsen detectiehonden. 

 

“Een praktijk gerichte opleidjng voor wie aan het werk wil met honden in de pest control management”

 

Word een bedwantsenexpert!

 

Voor wie?

Voor mensen die aan de slag willen met hun hond in de pest control management.

 

Waar?

Wijnegem of Ranst nabij Antwerpen (België). Exacte locatie wordt meegedeeld bij aanvang van elke module. 

 

Vooropleiding? 

Er is geen vooropleiding vereist, toch is een vooropleiding als gedragstherapeut, trainer of instructeur een meerwaarde. 

 

Module 1: Theoretische achtergrond geur, neus, disciplines, trainingsmethodes

Je krijgt inzicht in de werking van de hondenneus en hoe geuren worden waargenomen. Je maakt kennis met de verschillende disciplines en je leert in welke gebieden honden kunnen worden ingezet. Daarnaast zal je leren welke trainingsmethodes er bestaan en hoe honden leren. 

1 lesdag

 

Module 2: Theoretische achtergrond bedwantsen, uitvoeren van controles, welzijn van de werkhond

Tijdens deze module wordt er dieper ingegaan op bedwantsen. Voor welke problemen kunnen bedwantsen zorgen? Waar verschuilen ze zich? Waar kan u op letten tijdens een controle? 

Verder leer je in welk kader de inzet van een bedwantsendetectiehond een voordeel kan zijn. Hoe gaat een controle er praktisch aan toe en hoe ga je om met klanten?

Als laatste krijg je inzicht in het welzijn van je hond tijdens zijn werk. Op welke signalen kan je letten? En hoe kan je je hond zo goed mogelijk begeleiden.

1 lesdag

 

Module 3: Trainen van de hond

In deze module ligt de focus op de training van de hond. De hond leert de geur te herkennen en te verwijzen. Nadien zal de hond leren om in verschillende situaties en omstandigheden de geur terug te vinden en aan te duiden. Tussen elke workshop train je thuis verder met de hond. 

Indien niet aan het vooropgestelde niveau voldaan wordt, kan deze module uitgebreid worden met individuele lessen. 

25 workshops van 1,5u

 

Module 4: Trainen van de hond in de praktijk

Samen met je hond train je in een hotel. Je leert samenwerken met je hond en je hond krijgt ervaring in het doorzoeken van meerdere kamers. 

1 workshops van 3 à 4u

 

Examen

Je doorzoekt samen met jouw hond enkele kamers. De hond moet positief reageren op drie van de vier teststaaltjes en mag niet positief reageren op andere geuren. 

 

 

 

*Trainingsstaaltjes zijn in de prijs inbegrepen en worden voorzien door Epona bvba. 

 

___________________

 

Epona bvba was toonaangevend in België in de inzet van bedwantsendetectiehonden. Enkele jaren geleden werd de eerste Belgische bedwantsenhond door ons bedrijf ingezet. Ondertussen groeide het bedrijf verder uit en werden er reeds ontelbare controles met succes uitgevoerd. Daarnaast werden samenwerkingen aangegaan met verschillende ongediertebestrijdingsfirma’s. 

 

Dankzij jarenlange ervaring in het trainen en begeleiden van honden en meer specifiek door het uitvoeren van vele controles op bedwantsen, bieden wij als enige in België een opleiding aan en dit op kwalitatief hoogstaand niveau.  

 

Inschrijven kan via mail. Hierna ontvang je een inschrijfbevestiging en een factuur. De factuur dient binnen 30 dagen na factuurdatum betaald te worden. 

Bij annulering tot 30 dagen voor aanvang van de eerste cursusdag wordt slechts 50% van het cursusgeld terugbetaald. 

Bij annulering binnen 30 dagen voor aanvang van de eerste cursusdag wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald. 

Schrijf je in                                                                                                                                                                        Praktische info I Over I Contact

bottom of page